maandag, juni 18, 2012

Energie te koop, maar tegen welke prijs

Vele jaren geleden waren wij allemaal ervan overtuigd dat de nog niet ontgonnen olievoorraden en de reserves in de al geëxploiteerde bronnen ons voor honderden jaren zouden kunnen bevoorraden van een relatief goedkope energiebron. Helaas worden nu nog amper nieuwe voorraden gevonden en is de toestand van de bronnen die in ontginning zijn niet zo rooskleurig als dat wij ooit gehoopt hadden.

In de jaren zeventig werden wij voor de eerste keer wakker geschud.
Politiek gehusseld en het besef dat bevoorrading niet altijd de gelijke voorziening kan garanderen, monde uit in een eerste crisis. De autoloze zondagen van de zeventiger jaren zullen sommigen onder ons nog klaar voor ogen staan.

Het idee van grenzeloze energie voorraad was voorgoed de kop ingedrukt. Recente gebeurtenissen zoals de Golfoorlogen en momenteel de impasse in Irak, stemmen ons meer dan ooit tot nadenken. Inderdaad de benzinepomp in onze buurt geeft nog altijd wat wij vragen. Toch al lang niet meer aan de prijs die wij zouden willen zien.

Ons persoonlijk budget om te voorzien in onze behoeften wordt meer dan ooit aangevallen met steeds stijgende prijzen. Onze manier van leven wordt meer en meer beïnvloed en gedirigeerd door maatregelen over energie en milieu.


Natuurlijk spelen hierin economische belangen van de grote spelers, maar tegelijk wordt onze persoonlijke leefwereld meer dan eens in vraag gesteld.

Dit zijn dingen die ons momenteel bezig houden. Iedereen spreekt erover. Er word met de vinger gewezen naar politiek en industrie. Kan allemaal wel, maar wat met de eigen portemonnee.

Onze recente geschiedenis is geen voorbeeld van economisch omspringen met natuur en omgeving.

Geen opmerkingen: