dinsdag, november 06, 2018

Duurzame energie versus Vrije energie

Er is heel wat te doen rond Vrije Energie en Duurzame Energie. Veelal zijn deze onderwerpen te zien en te horen op controversiële manieren. Vooral de term vrije energie wekt veel kritiek in de media. Enerzijds is er het verweer van de heersers over de fossiele energiebronnen, anderzijds zijn er de criticaster welke op conservatieve wijze alles afwijzen wat zij nog niet kennen.

Wat is het verschil tussen vrije en duurzame energie

In principe is het verschil niet zo erg groot. Vrije energie staat voor de speurtocht naar nieuwe energie vormen welke positief zouden kunnen bijdragen aan een duurzamer en schoner milieu. Daartegenover staat Duurzame Energie voor het duurzaam omspringen met elke energievorm wat ook. 

Over één ding zijn beiden het eens, er kan niet langer met energie worden omgesprongen zoals dat nu en in het verleden werd en word gedaan. Het is niet langer te ontkennen dat onze planeet wordt vernietigd door wat wij mensen doen. Al Gore heeft dit in het verleden reeds meer dan aan getoond. Wij graven ons eigen graf.

Het is waar, het merendeel van de mensen willen nu leven, waar willen ook dat hun kleinkinderen een fijn leven hebben op deze planeet. Niemand wenst zijn nageslacht verdoemenis. 

Vandaar dit artikel. Dit is een oproep aan iedereen om de zo nodige omzwaai te maken naar een duurzaam en schoon leven.

Vrije Energie

Vrije energie is niet het spelletje dat door een aantal Amerikanen handig is uitgespeeld onder het mom van wat Nicholas Tesla destijds heeft ontwikkeld. Vrije energie is niet iets dat je uit het niets opvangt of vergaart.

Hoe graag we ook zouden willen dat energie gratis zou zijn, vrije energie is zeker niet gratis. Het vergt niet alleen apparatuur, maar ook kennis en kapitaal om te worden omgezet in dagelijks bruikbaar materiaal.

Vrije energie is een zoektocht op onbekende terreinen, de grenzen opzoeken van wat de huidige technologie te bieden heeft. Ook al is onze kennis van onze planeet en wat daar buiten ligt de laatste 100 jaren enorm toegenomen, toch blijven er onnoemelijk veel vragen onbeantwoord. Juist dit is de drijfveer van onderzoekers naar vrije energie, wat hebben wij gemist in het verleden.

Vrije energie is een zoektocht van de mens om zijn toekomst te kunnen verzekeren.

Duurzame energie

Duurzame energie duidt ook op een zoektocht. Dit weliswaar op een ander terrein dan de vrije energie jongens, maar het eind doel is wel hetzelfde, nu werken aan het preserveren van de toekomst.

Duurzaamheid staat voor het met verstand en zorgvuldig werken met de bronnen die wij ter beschikking hebben. Verspilling staat niet in het woordenboek van de duurzaam denkende mens. Hergebruik en recycleren vormen de basis van het duurzaam leven.

Energie is meer dan ooit een kostbaar bezit geworden, kijk maar naar de heisa welke ontstond rond nakende elektriciteit te korten in België omdat niet genoeg productie zou komen uit de kerncentrales. kritiek op de bestaande systemen is dan ook niet af te wenden.

Wat vooral kan opgemerkt worden is de vrije en duurzame energie betreft zo goed als de zelfde doelstellingen worden nagestreefd,  weliswaar met andere achtergrond en andere middelen, maar vooral met het oogpunt om een betere toekomst mogelijk te maken.

Besluit

Mijn persoonlijke mening is dat aanhangers van duurzame energie en aanhangers van vrije energie beiden hun redenen van bestaan hebben. Meer samenwerking zou voor beiden een doorbraak kunnen betekenen naar een betere toekomst voor onze dierbaren.

Te veel verantwoordelijkheid leggen in de politiek en de commercie is een gevaarlijke stap. De politiek neemt zelden de meest efficiënte beslissing, terwijl commercie enkel wordt gedreven door geld.

Onze toekomst is meer waard dan alleen maar winst.

Geen opmerkingen: